Cursussen

Veel cursussen kun je ook als workshop volgen zie hiervoor Workshops of houdt Nieuws in de gaten. Ieder seizoen wisselt het programma, informatie hierover kun je opvragen via het contactformulier.

Cursussen met elke les een thema
In deze cursussen maken we iedere les één of meerdere tekeningen over een thema zoals bijvoorbeeld over de kristal, de lotus, roos of  levensbloem, een Keltisch of Islamitische knoop- en vlechtwerk, spiegelbeeld- of rozetmandala’s.
Lemniscaten, kolams, ritmisch dynamische en energetische tekenoefeningen leren je vrijer en soepeler over het papier te bewegen. Verder is er aandacht voor kleurtechniek en voor wat jij beleeft in je mandala.

Cursussen met een rode draad als thema
Zoals Numerologie waarin je tekent over de getallen maar ook leert over de betekenis ervan en hoe je een geboortemandala kunt maken.
In de cursus chakratekenen maken we tekeningen,  ieder op zijn eigen unieke manier,  over de 7 hoofdchakra’s en wordt je je bewust hoe deze verschillende energieën werken.

Keltische Mandala’s
Het bekijken en tekenen van knopen en vlechten vergt een meebewegen van binnenuit. Het ontknopen van een knoop loopt analoog met psychische kwaliteiten als probleem oplossen, het ontwarren van je chaos, je knel- of knooppunten leren ordenen, opnieuw rangschikken etc. Als we gestrest zijn, ongeduldig worden trekken we onze levensknopen te strak aan. De losse harmonische knoop daarentegen is het beeld van het midden tussen losmaken en zich binden, tussen oplossen en verstarren.
Gedurende deze cursus oefenen we souplesse door vanuit de beweging te tekenen en maken van losse draden een knoopwerk. We oefenen verschillende knoop- en vlechtpatronen en ontwerpen verschillende mandala’s zoals bijvoorbeeld het Keltischkruis.

Cursus Medicijnwielen
Het medicijnwiel is een magische cirkel die ons inzicht kan geven in onszelf, in onze medemens en in het universum. Het midden van het wiel is rust en wijsheid. Op weg naar het midden doen we ervaringen op, die ons leven rijker maken.
Bij de opbouw van het medicijnwiel zijn de vier richtingen het oosten, het zuiden, het westen en het noorden belangrijk. Deze vier richtingen vertegenwoordigen ieder bepaalde kwaliteiten.
In deze cursus wil ik je kennis laten maken met deze vier richtingen.

Mandalatekenen 7 wegen
Voor “de 7 wegen” is Deepak Chopra onze inspiratiebron.
We tekenen en verbinden ons iedere les met één van de wegen.
“sta open voor nieuwe wegen en nieuwe ideeën”

Mandalatekenen Barcelona
Barcelona is een inspirerende stad. Architecten als Antoni Gaudi en Lluis Doménech i Montaner ontwierpen prachtige gebouwen, met mozaïeken en rozetvensters. Deze vormen de thema’s voor de mandala’s in deze cursus.

Mandalatekenen Art Nouveau
Eind negentiende eeuw, begin twintigste eeuw werd Europa geraakt door een vlaag van artistieke en culturele vernieuwing de Art Nouveau.

Deze vorm van kunst vernieuwde naast de schilderkunst ook de grafische kunst en de architectuur en is ook terug te zien in reclameprenten, binnenhuisdecoraties en toegepaste kunst uit die tijd.

Mandala’s uit Midden Amerika
Voor de komst van de Spanjaarden heersten er drie grote culturen in Midden- en Zuid-Amerika. Ze waren beroemd om hun kalenders, hun wijsheid en verbondenheid met de natuur. We verbinden ons via de tekening met de kennis van de Maya’s en de Tolteken.

Mandalatekenen Natuurmandala’s
In deze cursussen is de schoonheid van de natuur de bron van inspiratie en de verbinding tussen de natuur en de mens.
Er zijn twee cursussen in de ene tekenen we in de sfeer van het voorjaar en de zomer in de andere cursus tekenen we over het najaar en de winter. Daarnaast is er nog een cursus met als thema water.

Mandalatekenen Islamitische Kunst
Aan de basis van deze kunstvorm liggen de oervormen (de cirkel, driehoek en vierhoek) ten grondslag. Vanuit deze basisvormen konden de ontwerpers hun eigen lijnen kiezen: de mogelijkheden om te verbinden en combineren waren eindeloos.
We maken in deze cursus mandala’s en tableaus door het patroon te herhalen.

Natuurlijke mandala’s
De natuur is niet alleen een zuivere gemoedstoestand, maar toont ons ook in vele vormen de schoonheid van het zijn. In deze cursus is de natuurlijke schoonheid de bron van inspiratie en de verbinding tussen de natuur en menselijke eigenschappen.
De tekenvorm hiervoor is de yantra.

Mandalatekenen – Graancirkels
Graancirkels zijn een wereldwijd mysterie.
Ze verschijnen al eeuwenlang in allerlei soorten gewassen. Deze, vaak geometrische patronen, intrigeren en vormen de inspiratie voor de lessen van deze cursus.

Mandalatekenen 3 in 1
In verschillende lessen bouwen we aan een grote mandala. We tekenen op formaat 40×40 cm. We doen diverse tekenoefeningen ter ondersteunen om de verschillende randen en hoeken naar eigen inzicht te tekenen. Het inkleuren is meditatief en een ontdekkingstocht.

Orakelkaarten
Orakelkaarten. We maken tekeningen over verschillende processen zoals bijvoorbeeld: zon, maan, ster en aarde (kosmische) en man, vrouw, kind (identiteitprocessen). We tekenen op het formaat 14x14cm  en zowel het tekenen als het spelen met deze kaarten is een verrijkend proces.

Een cursus bestaat uit 7 lessen de cursussen Chakratekenen en Orakelkaarten uit 15 lessen. Al deze cursussen kunnen zonder tekenervaring gevolgd worden. (voor de cursus Orakelkaarten is enige kennis van de basisvormen van mandalatekenen nuttig).

Het programma wisselt ieder seizoen. Voor meer informatie  vraag het programma op via het contactformulier of bel 0499-477644.

Voor iedereen die zich wil ontwikkelen en/of laten inspireren door de cirkel als magische plek, ronde kunst, helend ritueel, meditatief of rustgevend uitgangspunt als veilige plek.